Het nieuwe werken. Wat betekent dat?

Rino Broer

Bas Reijmers

Sales Manager AENC Audiovisual

Laatst sprak ik een CEO die niet kon wachten totdat iedereen weer op kantoor kwam werken. Het is begrijpelijk, directeuren en facilitair managers missen de dynamiek binnen een organisatie. Een goede balans vinden in hybride werken welke past bij de organisatie is een uitdaging. Iedere organisatie heeft haar eigen DNA en kijkt er net weer anders tegenaan. Er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat er veel fouten gemaakt worden binnen bedrijven als het gaat om hybride werken. Wat is er nu goed voor een organisatie? Hoe faciliteer je een hybride kantoor waar de medewerkers hun dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk kunnen uitvoeren? En wat betekent het nieuwe werken nu eigenlijk?

Erop vertrouwen dat het anders kan

Het ‘nieuwe’ werken bestaat al jaren, het is al jaren een ‘nieuw’ begrip. De laatste tijd zijn bedrijven kritisch gaan kijken naar de manier waarop ze medewerkers steunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Want dankzij covid hebben we geleerd dat het ook anders kan. We moeten er zelfs op vertrouwen dat het anders kan. Voor sommige bedrijven was dit een vraag die al een tijdje speelde. Terwijl andere bedrijven al bezig zijn met investeringen in thuiswerkplekken en faciliteiten voor hun werknemers. Covid bracht dat proces in een stroomversnelling. Nu zijn er zelfs bedrijven waarvan de medewerkers al twee jaar niet meer op kantoor zijn geweest. En is er steeds meer ruimte voor het nieuwe werken.


Het nieuwe werken na corona

Voor veel bedrijven is dit hét moment om naar de toekomst te kijken. Want als deze crisis voorbij is, willen ze de werkplekken goed faciliteren. Bijvoorbeeld meer ruimte tussen werkplekken. Het is ook een mooi moment voor organisaties om het kantoorpand anders en efficiënter in te richten wat wellicht ruimtebesparend is. En dat betekent dat bedrijven kosten besparen die geïnvesteerd kunnen worden in hybride werkplekken. Maar, dan moet een organisatie wel eerst kijken naar wat er bij hen past. Bij het bedrijf, bij de medewerkers en bij de activiteiten van die medewerkers. Op basis van die keuzes genereer je minder werkplekken voor meer medewerkers. 

En daarvoor heb je een goede tool nodig om te voorkomen dat iedereen klakkeloos naar kantoor komt.


Reserveringsmanagementtool

Denk je eens in: een medewerker is op dinsdagmiddag thuis aan het werk en wil weten of hij woensdag naar kantoor kan. Alleen, met een collega of met z’n hele team. Hij pakt de werkplek- en ruimtereservingssoftware erbij en boekt een plekje op kantoor. Een bureau in een stilteruimte of een videoconference ruimte. En de collega’s waarmee hij die dag in gesprek gaat, stuurt hij ook meteen een uitnodiging. In de app zien ze bovendien meteen waar iedereen zit. De volgende ochtend stapt de medewerker in de auto, checkt in op kantoor en start de vergadering. Hoppa. En als deze werknemer de volgende dag thuis wil werken, heeft hij een fijne thuiswerkplek met alle hulpmiddelen die hij nodig heeft: een ergonomische stoel, een verstelbaar bureau, een videoconference oplossing en kwalitatief goede apparatuur voor zijn of haar werkzaamheden. Aan het einde van de werkdag haalt de werknemer meteen de kinderen uit school.”


Wat is het nieuwe werken?

Dat is de werkomgeving die je wilt creëren: hybride. Alleen met een hybride model behoud je de dynamiek binnen de organisatie en kun je inspelen op het nieuwe werken. Want eerlijk is eerlijk: mensen hebben verbinding nodig. De connectie, de passie, het enthousiasme, dát zorgt voor verbinding. En dat creëer je binnen het gebouw. Het hybride model is heel simpel, je wilt er voor zorgen dat een gebouw een ontmoetingsplek wordt. Een work café, een plek waar je lekker samen kunt werken. Een plek waar medewerkers brainstormen, projecten lanceren, samenwerken. En aan de andere kant is het heel goed om anno 2022 een thuiswerkplek te faciliteren. Dat is het nieuwe werken.

Heeft u interesse?

Vraag een adviesgesprek aan
Bel ons op 078 – 69 95 888
Of mail naar contact@aenc.nl