Onderdeel van het AENC Intelligent concept

Een virtuele en moderne ICT-omgeving mét grafische rekenkracht

Als [technische] adviseurs in de bouw, werken de medewerkers van HE adviseurs veel met grote en zware programma’s. Dat kon alleen op vaste werkplekken, in een complexe ICT-omgeving. Niet erg flexibel in het gebruik. En dus lastig bij tijdelijke inhuur van mensen, en de samenwerking met externe partijen. En veel te duur in het beheer. Er moest dus een nieuwe ICT-omgeving komen. Eén die past bij de specifieke eisen van de branche. Daarvoor klopte HE adviseurs bij AENC aan.

Een nieuwe, flexibele en veilige ICT-omgeving. Waardoor medewerkers overal en op elk apparaat kunnen werken, offline of mobiel, met een uniforme maar gepersonaliseerde desktop. Waar ze ook zijn, ze beschikken over alle relevante data. En: ze kunnen veilig bestanden delen en samenwerken, volgens de overheidseisen. Een omgeving die veel effectiever beheerd kan worden. Verder moesten de nieuwe applicaties en besturingssystemen snel en geruisloos geplaatst worden. Het werk gaat immers ook door.

Implementeren terwijl je doorwerkt

In overleg hebben we een Proof of Concept (PoC) gemaakt en bij AENC opgesteld. HE adviseurs kon zo makkelijk testen of de omgeving aan de verwachtingen voldeed, zonder dat dit impact heeft op hun eigen organisatie. De PoC verliep boven verwachting goed, waardoor de imple­mentatie snel kon beginnen. Door dit stap voor stap te doen, kunnen de gebruikers gewoon doorwerken, en merken ze nauwelijks iets van de ICT migratie.

Bestanden delen

HE Adviseurs doet veel voor de overheid. Daarbij is het gebruik van publieke cloudoplossingen als Dropbox en WeTransfer niet toegestaan. Daarom had de oplossing van Citrix ShareFile de hoogste prioriteit. Met Citrix ShareFile zijn bestanden direct beschikbaar voor alle laptop- en tabletgebruikers. Ook grote bestanden kunnen probleemloos gedeeld worden. Omdat de consultants ook offline kunnen werken, zijn alle laptops voorzien van een drive encryptie oplossing. Diefstal van data is hiermee uitgesloten.

CAD in the cloud

Elke medewerker van HE Adviseurs moet overal aan het werk kunnen. Zelfs tekenaars en ontwerpers, die werken met zware bestanden. Dat is mogelijk, dankzij de NVIDIA GRID grafische kaart. Die zorgt voor 3D rekenkracht in een virtuele (cloud)omgeving. Deze technologie is een van de drijvende krachten achter onze 3D CAD virtualisatie oplossing “CAD in de Cloud”.

Eigen virtuele applicaties

Daarna is VMware desktop virtualisatie (VDI) in gebruik genomen. Alle desktops zijn gestandaar­diseerd op Microsoft Windows 8 en Office 2013. De applicaties worden gepersonaliseerd aangeboden aan de gebrui­kers. Speciaal hierbij is dat Autocad, Stabu en Solibri op deze omgeving snel en stabiel moeten draaien. Daarom is de NVIDIA Grid K2 in samenhang met de HP Fusion IO toegepast. Deze enorm krachtige videokaart en IO kaart zorgen voor vlekkeloze 3D animaties.

Als ICT-organisatie streef je naar zo veel mogelijk uniformiteit, terwijl de gebruiker juist een zoveel mogelijk geperso­naliseerde desktop wil. Om aan beide uitgangspunten recht te doen, is gekozen voor RES Workspace manager. Deze tooling zorgt ervoor dat de gebruiker alleen krijgt waar hij behoefte aan heeft, terwijl de ICT beheerder het toch centraal kan beheren.

Veilig én effectief beheer

De beveiliging van de toegang tot de omgeving was de volgende stap. Enkel gebruikersnaam en wacht­woord is in deze tijd niet meer voldoende. Door het gebruik van Vasco tokens op de smartphone is een extra beveiligingslaag toegevoegd. Een veilige oplossing, die bovendien gemakkelijk is in het gebruik.

Tot slot: het beheer. Alle oude XP-machines zijn vervangen door VDI geoptimaliseerde Thin Clients van HP. Buiten de beheervoordelen die ze bieden, verbruiken deze HP Thin clients veel minder stroom. Extra voordelen zijn verder: geen bewegende onderdelen, dus minder storing / standaard centrale configuratie, dus geen installatiekosten bij een nieuwe werkplek / langere economische en technische levensduur / lagere aanschafprijs ten opzichte van traditionele desktop PC’s.

Het vervolg

AENC heeft de omgeving in beheer genomen door gebruik te maken van een Managed Service contract. Hierbij zijn de belangen voor beide partijen gelijk. Vooraf wordt een vast maandbedrag afgesproken waarbinnen het beheer moet plaatsvinden. Daarom probeert AENC storingen proactief te voorkomen. Hierbij speelt de 24×7 monitoring van de ICT-omgeving een belangrijke rol.

“De makkelijke toegang tot de ICT-omgeving en het overal kunnen gebruiken van bijvoorbeeld Autocad is een geweldige vooruitgang. We hebben nu een moderne ICT-omgeving met private cloud-technologie. Dat spreekt onze opdrachtgevers erg aan. Bovendien lopen we hiermee voorop in onze branche. En dat is weer goed voor ons imago. We zijn erg blij dat AENC zo meedenkt.”

Remco Lampe

Adviseur, HE Adviseurs

Wilt u meer weten over project HE Adviseurs?

  Branche:ZakelijkEducatief
  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Ook interessant

  Albeda College

  Albeda heeft een prachtige nieuwe onderwijslocatie op het terrein van Rotterdam The Hague Airport. Locatie Lutonbaan is een unieke locatie op een unieke plek. Men heeft op deze locatie als het ware een luchthaven nagebouwd: de studenten komen binnen in de ontvangsthal, er zijn verschillende gates en er is ook een nagebouwde hangar.

  Unigarant

  Room Booking – Digitale receptie

  Subscribe To Our Newsletter

  Subscribe To Our Newsletter

  Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

  You have Successfully Subscribed!