Gemeente Velsen
Migratie naar één vernieuwde ICT-omgeving

De twee zorgverleners Stichting Zorgverlening in Zeeland en Cedrah in Zuid-Holland worden één organisatie. En dat vraagt om één ICT-omgeving. Belangrijk, want voor goede kwaliteit van de zorg- en dienstverlening, moeten interne en externe processen goed lo¬pen. En daar speelt ICT een belangrijke rol in. Voor één vernieuwd netwerk, klopte Cedrah bij haar jarenlange vaste ICT-partner AENC aan.

CASE STUDIES
Gemeente Velsen
Gemakkelijk én veilig op zowel bedrijfs- als privéapparaten kunnen werken

De medewerkers van de gemeente Velsen moeten snel en gemakkelijk kunnen werken. Zodat ze burgers en bedrijven optimaal van dienst kunnen zijn. Goed werkende ICT is daarbij essentieel. Al was het alleen al om zowel op het werk als thuis gemakkelijk en veilig te kunnen inloggen. Maar de gemeente Velsen wil meer: ook via hun mobiele telefoon moeten medewerkers kunnen inloggen. Alleen, hoe zorg je ervoor dat dit veilig gebeurt? Dat er geen vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen? Daarvoor werd de hulp van AENC ingeroepen.

De uitdaging

De medewerkers van de gemeente Velsen krijgen steeds meer behoefte om hun eigen apparaten en apps te gebruiken, in plaats van alleen hun werkcomputer of- laptop. Ze willen overal toegang tot hun e-mail en documenten. Oók en vooral via de mobiele telefoon. Maar: hoe doe je dit zonder de veiligheid van de IT-systemen in gevaar te brengen?

Daarnaast wil de gemeente dat de medewerkers op de servicedesk van de gemeente begeleid worden. En het onderhoud en beheer van de IT bij AENC neerleggen, zodat ze niet zelf hoeven investeren in specialistische kennis. Tot slot wil de gemeente koste wat kost financieel binnen de scope van het project blijven.

Aan de slag

Eerder had AENC al een upgrade van de Vasco 2-factor authenticatie oplossing bij de gemeente verzorgd. Vasco 2-factor is een manier van inloggen waarbij de gebruiker zich in twee stappen authentiseert. Bijvoorbeeld met een wachtwoord én een token of sleutel.

De vervolgstap is nu om medewerkers de mogelijkheid te bieden zowel op hun zakelijke als privé smartphones te kunnen inloggen op het netwerk. Op een veilige manier. Daarom hebben we Citrix XenMobile geïmplementeerd. Daarmee kunnen bedrijfs- en privéapparaten eenvoudig én veilig met elkaar praten.

De oplossing

De toegang tot e-mail via XenMobile is beschikbaar voor 885 medewerkers. We hebben XenMobile geïmplementeerd op zo’n 250 zakelijke devices. Daarnaast is XenMobile ook beschikbaar gesteld voor 600 privé toestellen. De gebruikers kregen ook de Digipass app op hun smartphone. Digipass is een zeer veilige én gebruikersvriendelijke app waarmee gebruikers zich kunnen authentiseren. Wie z’n mobiele telefoon verliest, hoeft niet bang te zijn dat onbevoegden bij de documenten of apps kunnen. Met 2 Citrix NetScalers is door AENC de mailomgeving beveiligd en worden XenApp, XenMobile en ShareFile naar het internet ontsloten.

De resultaten

Er is veel veranderd bij de gemeente sinds de introductie van XenMobile. De IT-omgeving is heel flexibel geworden. Gebruikers hebben de vrijheid om te werken waar en wanneer ze maar willen. Tegelijkertijd zijn de veiligheidsrisico’s tot een minimum beperkt. En dat alles binnen de vooraf afgesproken financiële scope.

De belangrijkste resultaten op een rij:
 • Alle gebruikers maken nu gebruik van dezelfde email, agenda, contacten en notities apps, ongeacht of ze een Android- of iOS-toestel hebben.
 • De bedrijfsdata worden op de telefoon opgeslagen in een geïsoleerde beveiligde locatie en worden centraal beheerd.
 • Gebruikers hoeven slecht eenmalig hun wachtwoord in te voeren, zelfs na een wachtwoordwijziging.
 • De toegang tot de bedrijfsdata en zakelijke apps is beveiligd met een aparte code of vingerafdruk.
 • Er is nu een Gemeente Velsen app store.
 • Nieuwe zakelijke apps en instellingen worden automatisch op het toestel geïnstalleerd.
 • Dankzij een beveiligde uniforme webbrowser hebben medewerkers toegang tot het intranet. Het handmatig opzetten van een vpn hoeft dus niet meer.
 • Alleen de bedrijfsdata en de zakelijk apps worden van de telefoon verwijderd wanneer deze gestolen of verloren wordt. Datzelfde gebeurt bij uitdiensttreding.
 • Bedrijfsdata worden automatisch na 30 dagen inactiviteit van de telefoon verwijderd.
 • Het kopiëren en knippen van gegevens vanuit de beheerde zakelijke apps naar andere apps is niet mogelijk.
 • Het opslaan van zakelijke bestanden op ongewenste cloud-omgevingen zoals Dropbox en Google Drive gaat in de toekomst geblokkeerd worden.
Meer weten?
Over gemeente Velsen
Gemeente Velsen is gelegen in de regio IJmond, in Noord-Holland. Het is een gemeente met meer dan 67.000 inwoners en heeft zeven kernen, waarvan IJmuiden de grootste is. Het is een diverse gemeente: van villawijken tot arbeiderswoningen. De strategische ligging is belangrijk voor de gevestigde industrie en dat biedt de gemeente veel zakelijke kansen. De gemeente Velsen werkt samen met burgers, ondernemers, instellingen en partners aan een goede kwaliteit van wonen, werken en recreëren. De gemeente wil daarbij dienend zijn: de inwoners staan centraal. Het bestuur kent de burgers en bedrijven goed, en weet wat er speelt.
VESTIGING ALBLASSERDAM

Ohmweg 65 - 69
2952 BB Alblasserdam

0031 - (0)78 - 69 95 888

AENC GROEP

Ohmweg 65 - 69
2952 BB Alblasserdam

0031 - (0)78 - 69 95 888

VESTIGING IJSSELMUIDEN

Spoorstraat 56f
8271 RH IJsselmuiden

0031 - (0)38 - 33 33 044

VESTIGING KONTICH

Singel 5
2550 Kontich (België)

0032 - (0)89 - 30 88 45

Share This