UPDATE: Wachtwoord bekend?

Nieuws, Security as a Service

SECURITY as a SERVICE alert

Veel mensen gebruiken slechts 1 à 2 verschillende wachtwoorden voor online diensten. Wat helaas realiteit is, is dat uw wachtwoord bij deze online diensten lang niet altijd veilig is. In diverse gevallen is gebleken dat deze diensten wachtwoorden onveilig opslaan, waardoor hackers deze gemakkelijk kunnen uitlezen wanneer zij bij een hack de database bemachtigen.

In 2016 zijn er 164 miljoen e-mailadressen en wachtwoorden gelekt van het veel gebruikte LinkedIn platform. Omdat de wachtwoorden niet veilig opgeslagen waren, konden deze snel worden achterhaald. Dit betekent dat als je daar dezelfde e-mailadres-wachtwoord combinatie gebruikt, kwaadwillenden ook bij andere diensten kunnen inloggen. Hoewel in 2016 de wachtwoorden op internet zijn verschenen, heeft de daadwerkelijke hack in 2012 plaatsgevonden. Dit kan betekenen dat de hackers al 4 jaar lang toegang hadden tot een of meerdere accounts.

Wat kunt u er tegen doen?
Belangrijk is om verschillende sterke wachtwoorden te gebruiken per dienst. Wanneer uw wachtwoord bekend wordt bij hackers, dan kunnen ze deze niet gebruiken bij andere diensten. Wijzig met regelmaat uw wachtwoord. In het geval van de LinkedIn hack heeft het 4 jaar geduurd voordat bekend is geworden dat de wachtwoorden waren gelekt. Door uw wachtwoord regelmatig te wijzigen, blijft de schade beperkt wanneer deze uitlekt.

Hoe weet u of u gehackt bent?
Via de website https://haveibeenpwned.com kunt u controleren of uw e-mailadres is gevonden in bepaalde online hacks. Door uw e-mailadres in te vullen krijgt u gelijk te zien in welke hacks deze is voorgekomen. Via de optie “Notify me when i get pwned” kunt u zich aanmelden om zo een melding te ontvangen wanneer uw e-mailadres is een nieuwe hack is gevonden.

 

Daarnaast biedt de website de mogelijkheid een heel domein te controleren. Wanneer u bovenin kiest voor “Domain Search” kunt u een Excel lijst opvragen met daarin alle gehackte e-mailadressen van u en uw collega’s. Tevens kunt u zich aanmelden zodat u een melding krijgt wanneer een van de e-mailadressen in een nieuwe hack wordt gevonden. Het instellen van de Domain Search heeft extra verificatiestappen. Bespreek dit tijdens systeembeheer met uw IT-consultant, of neem contact op met de AENC Servicedesk wanneer u hulp nodig heeft.

UPDATE: 30-03-2018
Een grote hoeveelheid e-mailadressen en 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders liggen op straat. Ze blijken sinds eind vorig jaar betrekkelijk eenvoudig in te zien in lijsten die online circuleren. Een hacker maakt ze vandaag via een speciale zoekmachine zelfs nog toegankelijker: een ‘Google’ voor wachtwoorden.

Veel gelekte wachtwoorden zijn al verouderd. Maar als je je wachtwoord lange tijd niet hebt gewijzigd, of je gebruikt het voor meerdere accounts, dan kan een kwaadwillende mogelijk nog steeds bij je gegevens. Dat gebeurt vaak automatisch door computers massaal gebruikersnamen en wachtwoorden te laten uitproberen. Zo ontdekken hackers waar ze toegang hebben en wat ze ermee kunnen doen. Bijvoorbeeld om via je mail of sociale media spam te versturen. Of ze vragen via jouw sociale media aan je vrienden om geld over te maken naar hun rekeningnummer. Heb je misschien een kopie van je paspoort of creditcardgegevens online opgeslagen? Dan worden die gegevens gebruikt om producten te kopen.

Lees onderstaande artikelen voor meer informatie

https://www.ad.nl/binnenland/wachtwoorden-3-3-miljoen-nederlanders-vindbaar-met-zoekmachine~aef1faf3/

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/zoekmachine-voor-miljoenen-gehackte-nederlandse-wachtwoorden-vandaag-online

https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/hacker-zet-zoekmachine-met-miljoenen-nederlandse-wachtwoorden-online/

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6329745/250449/hacker-deelt-wachtwoorden-van-33-mln-nederlanders.html

Behoefte aan meer toelichting?
Neem dan contact met ons op via 078 – 69 95 888 of support@aenc.nl

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!