Selecteer een pagina
TRENDING
DE LiFi-REVOLUTIE!
Wat is sneller dan het snelste glasvezelnetwerk? En veiliger en storingsvrijer?

Het antwoord is LiFi, het nieuwe WiFi, een recente uitvinding van de Duitse natuurkundige Harald Haas van de University of Edinburgh. LiFi staat voor Light Fidelity en realiseert communicatie tussen computers via lichtimpulsen – van LED-verlichting. Waar WiFi radiogolven gebruikt, gebruikt LiFi licht. Wat de communicatie niet alleen veel sneller maakt, maar ook veiliger. Omdat licht – anders dan radiogolven – eenvoudigweg niet door de muur kan. Ook de toepassing is simpel. Want in principe kan elke LED-lamp in huis of kantoor worden omgebouwd tot knooppunt in het netwerk. Het enige wat er in de lamp moet, is een chip die de lichtbundel moduleert.

Snelheid

Hoeveel sneller is LiFi? In een laboratorium aan de Universiteit van Oxford is een overdrachtssnelheid gemeten van 224 gigabit p/s over een afstand van 3 meter. Dat is sneller dan de snelste glasvezelnetwerken en honderden keren sneller dan wifi. Om u een beeld te geven: met deze snelheid kun je 18 volledige HD-speelfilms in minder dan 1 seconde versturen.  Daarnaast is LiFi ook veiliger. Licht gaat niet door muren, dus sluit je deuren en gordijnen, dan verlaat je communicatie de ruimte niet. Ook aangrenzende netwerken hebben minder last van elkaar.

Verwachtingen

Klinkt goed allemaal toch? Dus: wat gaan we doen met LiFi, hoe en wanneer? Het goede nieuws is dat een paar van ’s werelds grootste verlichtingsbedrijven al een aantal LiFi-oplossingen hebben uitgeprobeerd. Nadeel is dat die systemen zijn gebaseerd op gepatenteerde technologieën, en daarmee gesloten, onbruikbaar en onbetaalbaar voor grote groepen ontwikkelaars en eindgebruikers.

Lancering

Toch gloort er hoop: in de herfst van 2016 lanceert het Engelse bedrijf IST de iDrive®.’s Werelds eerste software-gedefinieerde LED-driver, die verschillende LED-dimming en LiFi-modulatieschema’s mogelijk maakt. Dit innovatieve apparaat wordt aangestuurd met open source software. Dat zorgt ervoor dat bedrijven en organisaties LiFi straks makkelijk en goedkoper kunnen implementeren. En kunnen koppelen aan hun eigen technische infrastructuur. En nog meer goed nieuws: ook Apple heeft LiFi opgepakt. Dankzij een hint in de code van iOS9.1 en verder is de LiFi-code al beschikbaar op het merendeel van de recente iPhones en iPads.

De toekomst

Tot zo ver de techniek. Straks staan we in een museum en horen en zien we – via de LED-verlichting –  op ons mobieltje meer over het schilderij waar we voor staan. In grote winkelcentra geef je je GPS door aan de verlichting, om zo door de winkelpaden te navigeren of speciale aanbiedingen te vinden. De toepassingen van LiFi – via apps bijvoorbeeld – zijn eindeloos en goedkoop. Dus niet alleen bereikbaar voor grote marktpartijen. Maar voor iedereen met een lumineus idee. Wij wachten met spanning af en houden u op de hoogte!

Auteur

Arjan Dekker

Arjan is directeur van de AENC Groep en één van zijn passies is innovatief ondernemen.

Benieuwd naar de iDrive? Wij zijn leverancier in Nederland.

Download de Education brochure

Laat uw gegevens achter om de automatische download te starten

Hartelijk dank voor uw aanvraag

Download de Working brochure

Laat uw gegevens achter om de automatische download te starten

Hartelijk dank voor uw aanvraag

Vraag uw gratis maand aan

Laat uw gegevens achter zodat wij z.s.m. contact met u kunnen opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag