Waarom kampioen zijn niet altijd winnen betekent

Ondanks dat het EK voetbal voor Nederland alweer voorbij is, blijken we toch Europees Kampioen te zijn. Europees Kampioen Zitten wel te verstaan. Niet bepaald een titel om trots op te zijn. Blijkbaar zit in geen enkel ander land zo’n groot gedeelte van de bevolking (32%) meer dan 8,5 uur per dag. We zitten in de auto, achter ons bureau, tijdens vergaderingen of de lunch met collega’s. En ’s avonds na het werk ploffen we op de bank neer.

De gezondheidsrisico’s hiervan zijn groot, denk aan hart- en vaatziekten, vroegtijdig overlijden en diabetes type II. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders (bron: Ministerie van SZW).

%

Meer dan 8,5 uur per dag

De oplossing is simpel

Geen prettig vooruitzicht, maar gelukkig is de oplossing simpel: regelmatig opstaan om even te bewegen. Elk half uur kort in beweging zijn, verlaagt al de kans om ziek te worden. Uiteindelijk gaat het om de afwisseling tussen zitten en staan/bewegen.

Er bestaan genoeg tips om voldoende te bewegen tijdens een werkdag. Loop eens langs bij een collega in plaats van te e-mailen, neem de trap in plaats van de lift, overleg met een collega tijdens een wandeling buiten. Óf ga eens staand werken en vergaderen.

Dan moet de werkplek daar natuurlijk wel geschikt voor zijn. Voor werkgevers ligt hier een belangrijke taak. Zij moeten de werkomgeving zo inrichten dat werknemers worden uitgenodigd om minder te zitten en meer te bewegen. Door bijvoorbeeld voor meubilair te kiezen waarmee je kunt afwisselen tussen zitten en staan. Gelukkig zien veel bedrijven hier het belang van in en hebben al gekozen voor sta/zit bureaus of gaan dat doen. Juist nu er weer steeds meer op kantoor gewerkt kan worden, is dat een slimme investering in de gezondheid van medewerkers.

Hoe kan het nog slimmer?

Bij AENC bieden we verschillende slimme oplossingen aan om werkgevers hierin te faciliteren:

Slimmer werken…

Onderdeel van de Desk Management software van GoBright is de Connect. Hiermee kunnen werknemers niet alleen inchecken op het door hen gereserveerde bureau, maar ook hun sta/zit bureau bedienen. De gewenste zit/sta hoogte wordt in het geheugen opgeslagen. Voordeel hiervan is dat persoonlijke voorkeuren niet gebonden zijn aan één werkplek, maar dat het gekoppeld is aan persoonlijke gebruikersinformatie. Dus checkt een werknemer in op een andere werkplek, worden gelijk zijn of haar zit/sta voorkeuren actief.

… nóg slimmer vergaderen

Door vergaderruimtes staand in te richten kan daar op een actieve manier vergaderd worden. Zelfs wanneer een aantal deelnemers zich thuis of elders bevinden. Hybride vergaderen vraagt om gebruiksvriendelijke camera- en audio-oplossingen van hoge kwaliteit, deze kunnen afgestemd worden op de staand ingerichte ruimte. En het mooie is dat via Room Management software werknemers heel makkelijk en bewust een ruimte kunnen vinden en reserveren om staand te (video)vergaderen.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

    Branche:ZakelijkEducatief